Почетна НОВОСТИ Google вели дека е можно да се детектираат земјотреси и цунами со...

Google вели дека е можно да се детектираат земјотреси и цунами со подморнички кабли

149
0

 

Според експериментот на Google користејќи еден од своите подморнички кабли со оптички влакна може да се детектираат земјотреси и цунами со цел да обезбеди подобар систем за рано предупредување на заедниците загрозени од вакви земјини катастрофи.

Но, иако повеќето од овие техники се ефикасни на растојанија до 100 км, технолошкиот гигант сега разви техника што работи над десетици илјади километри. Инженерите за глобално вмрежување на Google, Валеј Камалов и Матија Кантоно, објаснија дека компанијата работи со широк систем на кабловска оптика за подземни кабли што се протега на илјадници километри преку морското дно.

Овие кабли носат податоци што патуваат со брзина од 204.190 километри во секунда, со што се овозможува испраќање и примање информации низ целиот свет со брзина на светлината. Но, тие исто така може да се користат за набљудување на океанскиот под за „механички нарушувања“ што би можеле да укажат на тоа дека се случува земјотрес.

Google знае кога се случуваат нарушувања затоа што пулсирачката светлина што патува низ подземните кабли обично наидува на нарушувања што мора да се поправат преку обработка на дигитален сигнал штом ќе пристигнат на нивната дестинација.

Основната претпоставка е дека кога ќе се случи земјотрес, овие кабли можат да ги соберат вибрациите бидејќи земјата се тресе под нив. И Google веќе ја докажа точноста на оваа теорија. Во 2019 година, како експеримент започна да го следи СОП (состојба на оптички пренос) на некои од своите кабли и забележа дека дното на океанот е „неверојатно стабилен“ поголемиот дел од времето.

Но, по неколкумесечно гледање и чекање, се случи нешто.

„На 28 јануари 2020 година, откривме земјотрес со јачина од 7,7 степени според Јамајка оддалечена 1500 км од најблиската точка на еден од нашите кабли!“ напишаа инженерите на Google.

 

 

 

ОСТАВИ ОДГОВОР

Ве молиме, внесете го вашиот коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде