Почетна НОВОСТИ Ќе живееме со маските со години – коронавирусот од гледна точка на...

Ќе живееме со маските со години – коронавирусот од гледна точка на пандемски експерт

214
0

 

Ерик Тонер е научник во Центарот за здравствена безбедност на Универзитетот „Џон Хопкинс“ во САД и светски експерт за пандемија кој ги информираше светските лидери за појавите и како најдобро да се подготват нациите за масовните жртви.

Тој симулира епидемија во реално време и ја проучува реакцијата на светот на големите здравствени итни случаи како САРС и пандемијата на грип од 1918 година.

Според Тонер заштитните маски ќе се носат со години, па затоа е потребно луѓето да се навикнат на тоа.

“Носењето маски е прилично јасно и со тоа ќе живееме со години. Ако ги покриеме нашите лица, и вие и секој со кој комуницирате, ризикот од пренесување е многу минимален. Да се биде надвор, да се има растојание помеѓу вас и другите луѓе го намалува ризикот од драматично пренесување”.

Експертите се согласуваат дека ќе помине можеби и една година од сега пред да имаме вакцина која е достапна за повеќето луѓе. Масовната имунизација најверојатно нема да дојде до 2022 година, па дури и тогаш, а Тонер вели дека вакцинирањето може да бара ефективна двојна доза.

“Мислам дека е важно што во есен нема да има затишје. Јасно е дека имаме значително повторно појавување на случаи во текот на летото, и тие ќе се зголемат. И ќе продолжиме додека повторно не преминеме кон тотално заклучување”.

Што се однесува до оние што одбиваат да носат маска, Тонер вели и дека и тие ќе го надминат тоа, и ќе почнат со носење само прашање е колку луѓе ќе се разболат и ќе починат претходно.

Добрите вести што треба да излезат од првите шест месеци од пандемијата според Тонер е тоа што болниците се подобруваат во управувањето со симптомите и интервенираат пред случаите да достигнат точка од која нема враќање, притоа помагајќи да се намали стапката на смртност. Тој посочува на терапии, кои покажале позитивни ефекти како конвулзирана плазма терапија, која би можела да се искористи како начин за трансфер на ниво на имунитет на болни пациенти.

Извор: www.cnet.com

ОСТАВИ ОДГОВОР

Ве молиме, внесете го вашиот коментар!
Ве молиме внесете го вашето име овде